Ωκεανοί και Ήπειροι του κόσμου

Ωκεανοί του κόσμου

Οι Ωκεανοί του κόσμου είναι η μεγάλη επιφάνεια θαλασσινού νερού. Είναι πέντε και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Γης. Η σειρά από τον μεγαλύτερο προς τον μικρότερο έχει ως εξής :
  1. Ειρηνικός Ωκεανός
  2. Ατλαντικός Ωκεανός
  3. Ινδικός Ωκεανός
  4. Βόρειος Παγωμένος ή Αρκτικός Ωκεανός
  5. Νότιος παγωμένος Ωκεανός


Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι για καλύτερη εξάσκηση και για να δείτε αν όντως τα έχετε μάθει.

Ήπειροι του κόσμου 


Οι Ήπειρος είναι μια μεγάλη περιοχή ξηράς που περιτριγυρίζετε από ωκεανούς, Είναι έξι και η σειρά τους από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη έχει ως εξής:
  1. Ασία
  2. Αμερική
  3. Αφρική 
  4. Ανταρκτική
  5. Ευρώπη 
  6. Ωκεανία
Πάμε να βρούμε  τη σωστή ήπειρο στο χάρτη.
Χρήσιμες πληροφορίες


Στην Ασία βρίσκεται η Κίνα, η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο αλλά και το Σινικό Τείχος. Το Σινικό Τείχος έχει μήκος 21.196 χιλιομέτρων γεγονός που το καθιστά ως το μεγαλύτερο δημιούργημα της ανθρωπότητας!



Το Άγαλμα της Ελευθερίας, συμβολίζει την ελευθερία, την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή για να «καλωσορίζει» τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφθαναν καθημερινά στην Αμερική.


Όμως στην Αμερική βρίσκεται το δάσος του Αμαζονίου, του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της γης σε μήκος το λεγόμενο πνεύμονα του πλανήτη μας. παρακολουθήστε το βίντεο του  Αμαζονίου. Δυστυχώς πέρυσι έγινε μια μεγάλη φωτιά και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του.




Στην Αφρική υπάρχει η σαβάνα , όπως είναι στην εικόνα, η οποία φιλοξενεί πολλά άγρια ζώα, όπως λιοντάρια, τα ψηλότερα ζώα του πλανήτη, τις καμηλοπαρδάλεις, οι οποίες όταν γεννιούνται έχουν 1,80 ύψος και το μεγαλύτερο εν ζωή ζώο του πλανήτη, τον αφρικανικό ελέφαντα, που μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος και τους 7 τόνους βάρος. 


Σε αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι πρέπει να περπατήσουν κατά μέσο όρο 4 χιλιόμετρα για να μαζέψουν νερό, το οποίο συνήθως δεν πίνεται χωρίς να βραστεί πρώτα.











Η Ανταρκτική καλύπτεται από πάγους σχεδόν ολόκληρη και έχει θερμοκρασίες που φτάνουν -93 βαθμούς. Αδύνατο να ζήσει ο άνθρωπος εκεί.






Η Ελλάδα, η χώρα μας, βρίσκεται στην Ήπειρο Ευρώπη . Σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία: Ο Δίας ερωτεύθηκε την κόρη του βασιλιά Φοινίκης, την Ευρώπη. Για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο και με την γοητεία του σαγήνεψε την Ευρώπη που έκατσε πάνω του. Τότε ο Δίας την απήγαγε την μετέφερε σε όλη την σημερινή Ευρώπη και μετά την πήγε στην Κρήτη όπου και έκανε το γάμο κάτω από ένα πλάτανο στη Γόρτυνα. Από το γάμο αυτό γεννήθηκαν οι ΜίνωαςΡαδάμανθυς και Σαρπηδόνας. Η ιστορία απεικονίζεται στο νόμισμα των 2 ευρώ.






Η Ωκεανία αποτελείται από την Αυστραλία και άλλη νησιωτικά συμπλέγματα. Χαρακτηριστικό της είναι το αντίθετο κλίμα σε σχέση με εμάς, δηλαδή κάνουν Χριστούγεννα στην  παραλία γιατί έχουν καλοκαίρι. Σημαντικά ζώα είναι τα κοάλα και τα καγκουρό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καταλήξεις ρημάτων σε -ε και -αι

Μαθηματικά Δ΄ Τάξης - Κάθετη Διαίρεση (1)

Μαθηματικά Γ΄ Τάξης - Προβλήματα με πρόσθεση και αφαίρεση