Μελέτη Περιβάλλοντος 1 - Γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας


Γεια σας παιδιά!

Ελπίζω να είστε όλοι και όλες καλά! Σήμερα θα ξεκινήσουμε την επανάληψή μας στη Μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε ξανά τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας και θα παίξουμε 2 παιχνίδια για να τα θυμηθούμε. Για να ξεκινήσουμε πρώτα όμως με κάποιες βασικές πληροφορίες...


Τι είναι τα γεωγραφικά διαμερίσματα;

Γεωγραφικά διαμερίσματα είναι οι μεγάλες περιοχές στις οποίες χωρίζεται η Ελλάδα. Οι περιοχές αυτές έχουν χωριστεί με αυτόν τον τρόπο γιατί έχουν κάποιες ομοιότητες, δηλαδή κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Τέτοια χαρακτηριστικά είναι η ίδια ιστορία ή κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως ποτάμια και βουνά. 

Για παράδειγμα, η Κρήτη είναι ένα γεωγραφικό διαμέρισμα γιατί όλη η περιοχή της Κρήτης έχει κοινή ιστορία, κοινό πολιτισμό, ίδιο ιδίωμα και χωρίζεται από την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της θάλασσας. Δεν θα μπορούσε η Κρήτη μαζί με την Πελοπόννησο να αποτελούν μαζί ένα γεωγραφικό διαμέρισμα, αφού η Πελοπόννησος και η Κρήτη έχουν διαφορετική ιστορία και τις χωρίζει η θάλασσα.


Αν σας μπερδεύει όλο αυτό, όμως, για την ώρα είναι αρκετό να θυμάστε ότι τα γεωγραφικά διαμερίσματα είναι αυτές οι μεγάλες περιοχές στις οποίες χωρίζεται η Ελλάδα μας.

Σας υποσχέθηκα όμως 2 παιχνίδια! Επομένως, τώρα ήρθε η στιγμή να σταματήσω να μακρηγορώ και να ξεκινήσουμε!


Παιχνίδι 1 - Θυμάμαι τα γεωγραφικά διαμερίσματα

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε τον χάρτη της Ελλάδας με τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Πατώντας αριστερά στο μενού στη λέξη κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος βλέπετε κατευθείαν στον χάρτη πού βρίσκεται το καθένα.

Αν μπείτε από κινητό, θα βρείτε το μενού με τα γεωγραφικά διαμερίσματα κάτω αριστερά, πατώντας τις γραμμούλες. 

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3235


Παιχνίδι 2 - Βρίσκω πού είναι κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα

Στο παιχνίδι αυτό πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στον χάρτη το γεωγραφικό διαμέρισμα που σας λέει κάθε φορά και στη συνέχεια να πατήσετε επόμενο. Μόλις τελειώσετε θα δείτε πόσα σωστά έχετε κάνει. Αν έχετε κάνει κάποιο λάθος, πατήστε στο «Αναθεώρηση του κουίζ» για να δείτε τα λάθη σας. Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι όσες φορές θέλετε, μέχρι να σιγουρευτείτε ότι θυμάστε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα.

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3604

Καλή διασκέδαση!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καταλήξεις ρημάτων σε -ε και -αι

Μαθηματικά Δ΄ Τάξης - Κάθετη Διαίρεση (1)

Μαθηματικά Γ΄ Τάξης - Προβλήματα με πρόσθεση και αφαίρεση